Spinozaplantsoen is een bewonersinitiatief van een aantal creatieve bewoners uit het Spinozaplantsoen ontstaan in 2007. Sinds die tijd is er heel wat verandert. In 2013 is het vooral een groen en sociaal project geworden en hebben bewoners groen en sociaal makelen in eigen beheer.
In 2013 is er samen met bewoners een prachtige gemeenschappelijke buurttuin aangelegd van ongeveer 400 m2. Hierin groeien bomen, groente, fruit, kruiden en bloemen. Er staat een bijzondere woonwagen dat dienst doet als Tiny Buurthuis en er wonen kippen. Bewoners onderhouden de tuin. Elke woensdagmiddag en vrijdagmiddag vinden er sociale, educatieve, creatieve of sportieve activiteiten plaats voor de vele kinderen die hier in de kleine huisjes wonen. Daarnaast is er een Marokkaanse vrouwengroep en een Buurtcomité die zich over de leefbaarheid van de buurt buigt. Met dit project bevorderen wij de leefbaarheid, cohesie, welzijn, participatie en civil society. www.spinozaplantsoen.nl
De Tuin
In 2012 lazen wij in het woonwensenonderzoek van Mitros dat 53% van de bewoners graag een tuin wil. Dit is mogelijk in het Spinozaplantsoen, omdat er veel grasstroken liggen. Wij ontwikkelden een 3-jarig project.
Vanaf sept. 2013 veranderde we met behulp van The Greenman Project een grasstrook van 400 m2 in een eetbare ontmoetingstuin. In de tuin organiseren we veel activiteiten waarin we samen met bewoners tuinieren, ook vinden er sociale en creatieve activiteiten plaats.
Zie ook www.facebook.com/spinozaplantsoen
Zie hier een leuk, klein filmpje van de tuin
Van 2007 t/m 2012 werkten kunstenaars uit het plantsoen samen met bewoners aan inhoud en uitvoering van community art projecten. De huizen balanceerde al 20 jaar op het randje van sloop/renovatie. Daardoor werdt er niks aan de huizen gedaan. De reden voor een aantal creatieve bewoners uit het plantsoen de community art project te starten. Samen met bewoners werkten zij aan inhoud en vorm van verschillende kunstprojecten. De resultaten werden gepresenteerd op een minifestival. We wilden hiermee bijzondere ontmoetingen stimuleren, waarin je ideeën kunt uitwisselen over dit gebied, eigen en elkaars talenten kunt ontdekken. De buurt op een positieve manier op de kaart zetten bij Gemeente en Mitros, onszelf en elkaar verrassen, op intensievere manier bij elkaar en onze omgeving betrokken raken. In 2013 besloot de Mitros na het woonwensenonderzoek de huizen een grote onderhoudsbeurt te geven.
Hieronder enkele voorbeelden van projecten.
De staart van Lombok 2010/11
Samen met 40 kinderen maakt Heddy Veltkamp een beweegbare staart van 10 meter. De kinderen verwerkten hun kijk op het Spinozaplantsoen in de wervels van de staart. Ze vinden het hier fijn want er is altijd wel een vriendje te vinden waar je mee kan spelen. Er is een voetbalkooi, waar je het mooiste spel van de wereld kan spelen. Er zijn altijd bloemetjes te vinden, hiermee kan je je moeder blij maken. De staart werd door de kinderen rondgedragen bij de opening van het Lentefeest.
Hangen op de trappen van het Spinozaplantsoen 2011
Er reageerden veel oudbewoners op Spinoza presenteert: In de jaren 50 woonden er veel ex-knil soldaten. Omdat er zoveel verhalen leven over vroeger en nu wilden we er een boekje over maken. Karlijn Souren interviewde bewoners van toen en nu en schreef de tekst. Esther van der Visch maakte de lay-out. Het werdt een reis door de tijd in woord, beeld en verschillende culturen. Oudbewoner Jack Druppers presenteerde als tante Bep het boekje op het Lentefeest.
Welkom in mijn wijk 2010
De jongens van het Spinozaplantsoen maakte samen met Yassine Beqqali een rap over de buurt waar zij zijn opgegroeid. Samen met Geertje Klaver maakten ze er een clip van. In de clip speelden vele kinderen mee, het werd een ware buurthit!
Vaandels 2010
Danielle van Dieten maakte samen met kinderen vaadels over kenmerken van de buurt. De schepen aan het Merwedekanaal, de hoge mooie bomen en poezen kwamen vaak terug in de vaandels die het Spinozaplantsoen sierde.
Modeshow Ensemble 2009
Abdoul Bour maakte samen met bewoners een modeshow van stoffen van Vlisco. De stoffen van Vlisco zijn in Afrika zeer populair, zo ook in het land Tsjaad, waar Abdoul vandaan komt. Maar in Nederland zijn de stoffen onbekend. Bewoners liepen tussen modellen over de catwalk in kleurige stoffen.
De poppen aan het dansen! 2009
Heddy Veltkamp en Seifo Biro maakten samen met kinderen poppen en maskers die passen bij hun favoriete plekken in de buurt. Zo beschermt de draak de speeltuin en de voetbalpoppen de voetbalkooi. In het speeltuinproject met Link repeteerden de kinderen met dans en beweging aan de presentatie. Het werdt zo mooi, dat we ook gevraagd werden op te treden op culturele zondag op het Domplein.