Nieuws

Bij Conny aan tafel

Met onze kruiden waren we te gast bij Conny Kraaijeveld, een lunchprogramma op radio M van RTV Utrecht. Het was erg gezellig!!
Heb je het gemist, niet getreurd, je kunt het naluisteren op onderstaande link, vanaf 9 minuten. 
https://www.rtvutrecht.nl/gemist/uitzending/radiomutrecht/aan-tafel/20180827-1300/?fbclid=IwAR1dYOp_zAGPp7HJ9Z4RiQ0FN0rhVtvf9ccxlIngVCojIDtCCMXHzaRzS2g

Ook waren we te gast over de kracht van kruiden bij Ustad, een programma van studenten journalistiek Hogeschool Utrecht. Yeah!

ustad_011.jpg

 

 

 

Kruiden 2017

We starten met het geven van kruidenworkshops. Heddy Veltkamp heeft haar basiscertificatie Kruidengeneeskunde op zak en wil haar inspiratie en kennis delen met anderen. De natuur geeft rust, ruimte voor bezinning, spiegelt, heelt, verwondert, voed zowel lichamelijk als geestelijk. Door je zintuigen te openen, te verdiepen in en contact te maken met de natuur, wordt je je bewust van je eigen natuur.
Met kruiden valt enorm veel te doen, zowel culinair, cosmetisch als medisch. We starten met kruidenworkshops op de Bijenakker in Odijk, daar groeien prachtige bloemen en kruiden op een veld van 1 ha. Ook starten we bij Metaal Kathedraal, we gaan een medicinale tuin maken in de achtertuin van de Kerk, daar horen kruidenworkshops natuurlijk bij.

calendulazalf geneeskrachtige_olien

madeliefkoekjes_003 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Transitielab 2017

Door de provincie Utrecht werdt Spinozaplantsoen betrokken bij het project Transitielab. Dit is een verkenning naar wat nodig is voor verdere groei en bloei van bottom-up duurzaamheidsinitiatieven in de provincie Utrecht. Hieronder een impressie van dit project met de diverse initiatieven die hierbij betrokken waren.

 

Bewonersbod 2016

Spinozaplantsoen werdt door de Gemeente Utrecht betrokken bij de pilot bewonersbod. Om te onderzoeken of en hoe bewonersinitiatieven  publieke taken van de Gemeente op zich kunnen nemen. Het Spinozaplantsoen doet dat met groen en sociaal makelen in eigen beheer. Hieronder een link naar een filmpje dat van deze initiatieven is gemaakt.

Kippen

Mehmet en Rachid hebben een prachtige kippenren gebouwt onder het Tiny Buurthuis, de kippen trekken veel aandacht. Lekkere verse eitjes!

kippen

 

 


Participatiepluim
Met het Spinozaplantsoen winnen we april 2015 de aanmoedigingsprijs. De prijs is uitgebracht door de Bundeling (huurderskoepel Utrecht)
"Onze Anton" ontving de prijs van wethouder wonen Paulus Jansen. 

participatiepluim

 

Uitbreiding tuin Spinozaplantsoen.

Er is een prachtig ontwerp gemaakt voor het stuk grasveld naast de moestuin. Er komt een heuse fruittunnel bij de ingang, een kruidenborder, voedselbos en open plek om te spelen en bbq'en.
In Maart 2015 leggen bewoners dit samen met The Greenman Project aan.
ontwerp_tuin_2

 

 

 

Tiny Buurthuis in  tuin Spinozaplantsoen

Bob en Andre van The Greenman Project  hebben in het bos van Dalfsen een prachtige woonwagen gemaakt voor het Spinozaplantsoen. De woonwagen gaat september 2014 geplaatst worden. Het wordt de komende jaren gebruikt als opslag voor tuingereedschap, maar ook kan je er koken en worden er bijeenkomsten georganiseerd voor kinderen. Natuurlijk mogen volwassenen er ook komen.
De komst van deze Pipo had heel wat stof doen opwaaien bij de Mitros en was niet makkelijk. Na uiteindelijke toestemming kregen we heel wat bekijks van de Mitros bij de plaatsing. De oooh's en aaah's waren niet van de lucht.

vrachtwagen_2_ veranda

 

bezoek_mitros

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Een nieuw project in het Spinozaplantsoen 2013

Van 18 t/m 21 okotober 2013 maakten wij samen met The Greenman Project en bewoners een eetbare ontmoetingstuin op een openbare grasstrook in het platsoen. In 4 dagen verwerkten wij 24 kub grond, 4 kub houtsnippers, 1000 tegels en meer. Het was een pittige klus, maar wat een plezier en een prachtig resultaat! We gaan voorjaar 2014 tuinieren. Meer foto's en informatie op Spinozaplantsoeneindresultaat_vanaf_boven

 

Het was een superleuk Vrede in de buurtweekend met Koffieritueel!

We trokken rond pleinen met met de ezel Jean Baptiste, huifkar, muzikanten, dansers en poppenspelers.
Op pleinen maakten we koffie met muziek, dans en spel.
koffieritueel_51
koffieritueel_1koffieritueel_2koffieritueel_6

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

Abdoul Bour presenteert Mode van Bogolan en Kuba, zaterdag 22 juni, 22.00 uur

Een modeshow gemaakt van traditioneel handgewoven stoffen uit Mali en Congo
Op het podium bij Buiten Westen, Muntsluis, Keulse kade 22.
Bogolan_Kubacloth_kl
Bogolan zijn handgewoven katoenen stoffen op traditionele wijze geverfd met modder en andere natuurlijke kleurstoffen. 
De stoffen zijn gemaakt door de coorperatie van lokale ambachtslieden in Bandiagara, de hoofdstad van de wereldberoemde Dogon streek in Mali.
Vorig jaar was het gebied veroverd door de rebellen, waardoor het niet mogelijk was stoffen van hen te bestellen, sinds enkele maanden is de situatie verbeterd en de weg is weer vrij voor export!Abdoul Bour is een vluchteling afkomstig uit Tsjaad. Na een couturierbedrijf te hebben gehad in Centraal Afrika & Togo is hij zijn bedrijf Ensemble Couture gestart in Utrecht. In samenwerking met Mo'Move maakt hij de modeshow.
De activiteit wordt mede mogelijk gemaakt door Team 2015 Utrecht en draagt bij aan millenniumdoel Mondiaal samenwerkingsverband voor ontwikkeling en meer mensen leven in een duurzaam leefmilieu.
Abdoul Bour is te bereiken op . De stoffen zijn te verkrijgen bij Strawberries fabrics.

Koffieritueel
Het is bijna zover, Vrede in de buurt op 22 en 23 juni, wij trekken langs pleinen in Utrecht West.
Een bonte stoet van Ezel Jean Baptiste, muzikanten, dansers, poppenspelers en huifkar!
Daar zetten we 'slow' koffie (bonen branden, stampen en koken), terwijl we hierop wachten halen we de djembe's en poppen van de huifkar; we gaan met zijn allen spelen, jippiee!

P1010167kl


Zaterdag 22 juni:  
  

12.00 Speeltuin Spinozaplantsoen  

14.00 Houtzaagmolen de Ster,
Molenpark 3

16.00 Speeltuin Bankaplein   

18.00 Muntsluisjes, Keulsekade 22


Zondag 23 juni:   

13.00 Aakplein  

15.00 Schimmelplein.

Koffieritueel is een onderdeel van Vrede in de buurt en is mede mogelijk gemaakt door het leefbaarheidsbudget van de Gemeente Utrecht. 

 

Afrikamuseum
Op een heerlijke lentedag waren we met Puppets in het Afrikamuseum op het kinderfestival. Lena Schillings, onze nieuwe stagiere van 't CMV, maakte een prachtige foto van meisjes die de jonge geitjes laten dartelen in de wei.

geiten

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   

 

Marionnetten
Op de workshops bij de HAN hebben de studenten weer prachtige poppen gemaakt!
poppen_makenAnne_schildert_popleeuw_van_Eline 

 

 

 

 

  

 

Logo-Team2015-UtrechtTeam 2015 Utrecht
Mo'Move is lid geworden van Team 2015 Utrecht. Team 2015 heeft als doel om alle Utrechtse initiatieven die werken aan de realisatie van de Millenniumdoelen met elkaar te verbinden zodat de Millenniumdoelen een grotere bekendheid krijgen bij de Utrechtse burgers en bedrijven. Zie de website van Team 2015 Utrecht
 

Puppets
In februari speelden groep 6a & 6b van de Paulusschool voorstellingen voor hun ouders. Dit hebben de kinderen gemaakt bij het project Puppets. Ze hebben prachtig gespeeld. Van leraren en ouders ontvingen we mooie foto's. Dank hiervoor.

1s

 

 

 

 

 

 

 


Koffierituelen
In 2013 wordt de Vrede van Utrecht gevierd in de wijken in het midzomernachtweekend op 22 & 23 juni. Ook wij doen hieraan mee in wijk West te Utrecht.

dans1drumgiraf_met_publiek_bouam_06ezel_huifkar

Met ezel en huifkar trekken wij (Afrikaanse muzikanten, dansers en poppenspeler) door wijk West. Op pleinen & speeltuinen houden wij stil en gaan we 'slow' koffie zetten; bonen branden, stampen en koken. Tijdens het wachten geven we een performance en workshops. We halen de poppen en djembe's van de kar; het publiek gaat zelf spelen. Ook is het mogelijk om mee te doen met het branden en stampen van de bonen. Wilt u meedoen met uw plein of speeltuin in West? Schrijf naar