Afrika

In Afrika werken wij samen met ngo's en theatergroepen die met poppen, theater, dans en muziek belangrijke onderwerpen bespreekbaar willen maken. Dit om educatie, communicatie en nieuwe perspectieven te stimuleren. Samen met de groep ontwikkelen we het project. Wij hebben o.a. gewerkt in Ghana, Burkina Faso, Togo, D.R. Congo (Bukavu & Kanshasa), Soedan (Nubamountains & Khartoum). Hieronder een aantal voorbeeldprojecten.

Bouam, Lome te Togo, 2012

Bouam is een professionele poppenspelgroep van 12 vrouwen uit Togo waar wij al een lange tijd mee samenwerken. Normaal maken ze voorstellingen voor kinderen, maar nu wilden ze kinderen actiever laten participeren. In de vakantie kwamen 50 kinderen van verschillende scholen en wijken naar het atelier van Adama Bacco (artistiek directrice van Bouam). De kinderen (7 t/m 15 jaar) leerden onder begeleiding van de vrouwen verschillende soorten poppen te maken, verdiepten zich in het thema 'gezonde leefomgeving' en maakten hier zelf voorstellingen over. De voorstellingen werden gepresenteerd bij Instituut Goethe voor een groot publiek. De kinderen waren erg trots op hun poppen, ontwikkelden allerlei talenten en werden ware ambassadeurs voor een gezonde leefomgeving. Wij ondersteunden Bouam bij hun werkzaamheden, verzorgden een lezing en filmden het project. De film gebruiken wij in het project Puppets.

SWDPA, Khartoum te Soedan, 2010
SWDPA is een theatergroep in Khartoum te Soedan en partner van Theatre Embassy. Theatre Embassy vroeg Heddy om een poppenworkshop te geven. Een opstart naar een groter beeldend theaterproject wat SWDPA later zou gaan maken. In 2 weken werkten we met uiteenlopende materialen van matrassenschuim tot afgekloven maiskolven. De 28 deelnemers werkten dag en nacht en maakten vele poppen, krokodil van 6 meter, maskers, handbekpoppen en marionetten. Ze organiseerde ook nog een heus poppenfestival in park Umdermann.

krokodil marionnetkl wijze_man_khartoum     

                         

Vrouwen uit Kadugli en Heiban, Nubamountains te Soedan, 2008

Stichting Abdo vroeg Heddy om een maand mee te gaan naar Nubamountains. Een gebied zonder elektriciteit, waar je geen muziek hoort uit de radio of bewegende beelden ziet op de tv. Het gebied had na 20 jaar oorlog net 3 jaar vrede. De vrouwen wilden vele onderwepen behandelen als vrouwenbesnijdenis, drankmisbruik van mannen, kinderen in het leger, vrouwen doen al het werk. We maakten poppen van locale materialen en een educatieve poppensoap. Na het presenteren van de poppensoap voor de locale autoriteiten werden regels veranderd, zodat het leven van de vrouwen iets gemakkelijker werd. Helaas brak in 2011 de oorlog weer uit in dit gebied bij de scheiding van Noord en Zuid Soedan. Nubamountains ligt op de grens tussen deze twee landen, is vruchtbaar en bevat veel olie. De bewoners van Nubamountains zijn gevlucht.

poppen_maken_heiban marionet_klde_vrouwen_spelen_op_marktplein

 

 

 

 

 

 

 

Kamikaze, Kinshasa te D.R. Congo, 2006 & 2007
Kamikaze is een jongerengroep van de Universiteit die educatie wil bevorderen middels debat en volkstheater in Congo. Zij zijn een partner van Mensen met een missie. Mensen met een missie vroeg ons om Kamikaze te ondersteunen met een poppenworkshop op een spannend moment in de democratisering vlak voor de 2e ronde van de verkiezingen in 2006. De jongeren waren gecharmeerd door de symbolische waarde van poppen. Ze  maakten een cabarateske voorstelling over twee grote machten die tegenover elkaar staan, de rol van de achterban en de hoop op verzoening. De voorstelling werdt het weekend van de verkiezingen meerdere malen op televisie uitgezonden.

maskers_makenleeuw_luipaard_varkenklzo_trouw_als_een_hondwendbaar_als_gazellekl
                                 

lezing_van_Mr_Djerkpo_pop_van_piepschuimklpartners_Kamikaze_uit_de_11_provincienklspelklpoppenspel


 

 

 

 

 

 

 

 

 

In 2007 werkten we mee aan een workshop waarin de partners van Kamikaze uit de 11 provincien van Congo deelnamen. Bij deze workshop werden tevens Congolese experts betrokken die lezingen gaven over tropische democratie en rechtssystemen. Na aanleiding van de informatie en levendige discussies werden er poppen en een voorstelling gemaakt.