Afrika in NL

Nederland willen wij kennis laten maken met Afrika, hun poppenspel en thema's. Dit doen wij door tours te organiseren met voorstellingen van vrouwenpoppenspelgroep Bouam uit Togo in het onderwijs. Ook maken we lesmateriaal, films, tentoonstellingen en geven we videolezingen.  

De uitdaging van Abalo
Poppenvoorstelling van Bouam in het basisonderwijs
voetbal_bouamklschoonmaken_van_de_stad_kl                                                                                                                                                       Abalo is een jonge Afrikaanse leider van een voetbalelftal uit een dorp in Togo. Hij hoopt dat zijn elftal ver zal komen. Maar op de trainingen zijn er altijd wel weer een aantal jongens ziek. Abalo gaat een kijkje nemen. Hij ontdekt dat zijn jongens in een ongezonde buurt wonen; rond de huizen ziet hij afval en vuil stilstaand water. Daar moet iets aan gebeuren. Hij trommelt de voetbalvereniging bij elkaar en met zijn allen gaan ze aan de slag. Filmpje

Lesmateriaal duurzaamheid
Wij hebben lesmateriaal ontwikkeld over duurzaamheid. Hierin gaat het o.a. over het dagelijkse leven in Afrika. Dit verschilt nogal met dat van Nederland. Je hebt bijv. geen grote vuilniswagens die elke week de vuilnis ophalen. En er zijn vaak ook geen kranen, douches en wc's die je kunt doortrekken. Het lesmateriaal gaat ook in op de overeenkomsten. Hoe kunnen wij in Nederland zorgen voor een schone, fijne en gezonde leefomgeving? Geinteresseerd in het lesmateriaal? Schrijf naar .

De schat van Koffi
Poppenvoorstelling van Bouam in het basisonderwijs
koffi_vrienden_boekKoffi is teleurgesteld, want hij heeft verloren met voetballen. Dan komt hij iets bijzonders tegen, een boek dat kan praten. Het boek beloofd hem een schat als Koffi zijn instructies opvolgt. Gaandeweg de vriendschap ontdekt hij dat de schat intelectuele en culturele kennis is. Zijn avontuur heeft tot gevolg dat hij en zijn vrienden regelmatig de bibliotheek bezoeken.

Poppenspel uit Afrika
vrouw_met_4_hoofden

Afrika heeft een interessante historie betreft poppenspel. Poppen zijn de neven en de nichten van de maskers en stonden naast elkaar in belangrijke rituelen. Heden ten dage leeft dit nog in het collectieve geheugen waardoor poppenspel geschikt is om in te zetten voor educatie en communicatie. Voor het Afrikamuseum hebben we samen met Afrikaanse poppenspelgroepen een educatieve tentoonstelling ontwikkeld in 2005. De tentoonstelling is opgenomen in de vaste collectie en nog in een simpele uitvoering te zien.

vrouw_bezoekt_de_vissen_Togo

Film Afrikaans poppenspel
Samen met het Afrikamuseum hebben we een film gemaakt over Afrikaans poppenspel. Hierin zijn vrolijke beelden te zien van diverse Afrikaanse poppenspelgroepen. Er is prachtige muziek te horen en je komt veel te weten over het hedendaags poppenspel. De film is te zien bij de tentoonstelling in het Afrikamuseum. Ook kun je een mail sturen naar .